De Jonge: 'We zijn maar een klein landje en willen zorgen dat we sterk staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Jonge: 'We zijn maar een klein landje en willen zorgen dat we sterk staan'

Nederland werkt samen met Duitsland, Frankrijk en Italië aan het verkrijgen van een coronavaccin. Minister Hugo de Jonge vertelt bij Radio EenVandaag op korte termijn het eerste contract af te sluiten.

Volgens deze 'Inclusieve Vaccin Alliantie' zijn gezamenlijke investeringen nodig om zo snel mogelijk een vaccin tegen het coronavirus te hebben. De vier landen zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven.

Grote uitdaging

Het versnellen van het ontwikkelingsproces en het wereldwijd garanderen van toegang tot een vaccin is nu een van de grootste uitdagingen.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht veel van de samenwerking: "We hopen met deze vaccin-alliantie echt al op korte termijn daadwerkelijk tot een contract te komen met een aantal kansrijke initiatieven."

Shortlist

De vier landen gaan verschillende contracten sluiten met vaccinproducenten, vertelt De Jonge. "Er is een shortlist te maken van een aantal kansrijke initiatieven. We willen op meerdere paarden tegelijk wedden, omdat we niet weten wie als eerste klaar zal zijn voor zo'n grote productie."

"Nederland is natuurlijk maar een klein landje, dus we gaan die samenwerking aan om te zorgen dat we sterk staan. Want we zijn pas echt beschermd op het moment dat we een vaccin hebben", zegt De Jonge.

Andere landen uit de Europese Unie kunnen zich bij de 'Inclusieve Vaccin Alliantie' aansluiten. De alliantie wil dat het vaccin niet alleen voor Europese landen beschikbaar komt, maar ook voor landen met lagere inkomens, zoals in Afrika.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie