'Belast winkeliers niet met mondkapjesbesluit: verplicht ze gewoon'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belast winkeliers niet met mondkapjesbesluit: verplicht ze gewoon'

Retaildeskundige Paul Moers vindt het schandalig dat winkels belast worden met het al dan niet opleggen van een mondkapjesplicht. Hij ergert zich aan de 'besluiteloosheid' van de regering, zei hij in Dit is de Dag. "Retailers hebben het al lastig."

Video niet beschikbaar

Moers zou graag zien dat mondkapjes verplicht worden, zodat er tenminste een duidelijke regel is. "Het is niet bewezen dat het niet werkt, dus waarom zouden we het niet doen?" Gisteren maakte winkelketen HEMA al bekend geen mondkapjesplicht in te voeren, terwijl de Bijenkorf dat juist wel doet.

Moers vindt dat er sprake is van 'verkeerd leiderschap'. "Er is een half jaar eindeloos gekletst over wel of geen mondkapjes, dan gaan mensen twijfelen", vindt hij. Op dit moment moet je klip en klaar zijn, en keiharde maatregelen nemen, want daar is de economie bij gebaat, zegt Moers: "We kunnen een derde lockdown niet aan.”

Juridische grondslag

Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid aan de Haagse Hogeschool snapt de keuze van het kabinet wel. "De juridische grondslag is lastig. Als je snel wilt schakelen, geef je een 'dringend advies' aan winkeliers, dat vind ik niet zo gek."

Hij had wel graag gezien dat het winkelend publiek ook zo’n dringend advies zou krijgen: "Het is aan het publiek om zo’n mondkapje te dragen." Dit laatste benadrukt ook Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van Volksgezondheid, die tegenwoordig verbonden is aan het Redteam: "Je doet het niet voor de winkelier, je doet het voor jezelf en voor andere mensen. Dat moet heel duidelijk benadrukt worden."

Paul Moers, Marnix Eysink Smeets en Wim Schellekens in Dit is de Dag over mondkapjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie