Redteam pleit voor tijdelijke sluiting scholen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Redteam pleit voor tijdelijke sluiting scholen

We moeten de scholen nu even tijdelijk sluiten, om voor te bereiden dat ze daarna zo lang mogelijk open kunnen. Daarvoor pleit Redteam-lid Ginny Mooy in Dit is de Dag. "De herfstvakantie komt er aan, laten wie die tijd gebruiken. Scholen moeten zich kunnen voorbereiden op maatregelen, want nu is er geen plan."

Video niet beschikbaar

Het Redteam – een team van onafhankelijke burgers en professionals dat het OMT probeert scherp te houden – legde eerder al een plan neer bij het ministerie, maar daar kwam geen reactie op. "Toen is er ook gezegd: we gaan gewoon open zonder maatregelen. Ik heb niet de indruk dat er een ander plan is." Naast de herfstvakantie denkt ze dat scholen zeker nog een week nodig hebben. "Je ziet nu dat scholen al veel te maken hebben met uitval en ik denk dat er een plan moet komen om dat te voorkomen", vindt Mooy.

Kinderarts Károly Illy, lid van het OMT, is het met Mooy eens dat zoveel mogelijk moet worden voorkomen dat scholen net als in het voorjaar weer langdurig dicht gaan. "Het is ongelofelijk belangrijk dat kinderen sociale interacties krijgen - zeker op middelbare scholen - want die kinderen hebben al een half jaar thuis gezeten. We kunnen het ze echt niet aandoen."

Maatregelen

Illy denkt dat er wel maatregelen moeten worden genomen op scholen. Te denken valt aan mondkapjes, maar ook aan een systeem waarin docenten elk uur van lokaal wisselen in plaats van de leerlingen, zoals normaal het geval is. Dit lijkt makkelijk, maar dit kost best wat tijd, denkt Mooy: "Je moet een nieuw rooster maken en je hebt andere logistieke problemen, dat kost meer tijd dan je denkt."

OMT-lid Illy wijst ook op het afstand houden. Op scholen in volle lokalen is anderhalve meter misschien moeilijk, maar het moet geen "vrijheid blijheid" zijn, volgens de arts. Dit geldt alleen voor middelbare scholen, want op basisscholen zijn geen aanwijzingen dat het virus wordt verspreid. "Er is geen enkele aanwijzing dat daar clustervorming plaatsvindt en de rol van basisschoolleerlingen is verwaarloosbaar klein."

Kunnen de scholen openblijven nu de besmettingen oplopen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie