Bonten: ook OMT maakte inschattingsfout

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bonten: ook OMT maakte inschattingsfout

Microbioloog en OMT-lid Marc Bonten "baalt net zo erg als de premier" over de oplopende coronacijfers. Ook het OMT, waar hij zelf in zit, zat fout, zegt hij. "Ook wij hebben een inschattingsfout gemaakt. Ik weet wel zeker dat OMT-leden, al spreek ik nu alleen voor mezelf, ons medeverantwoordelijk voelen", zei hij in Dit is de Dag.

Het OMT adviseerde dat er versoepelingen konden komen, waarop het kabinet besloot een aantal hiervan door te voeren. "Wij vertrouwden op het systeem van de bubbels die gingen ontstaan, dat dat redelijk veilig kon, en al snel is gebleken dat het niet kon." Het OMT heeft geen berekeningen heeft gemaakt op basis van het scenario dat ontstond, waarin er zo’n dertig superspreading events waren. Hierdoor klopten de adviezen niet.

Video niet beschikbaar

De besmettingen lijken vooral uit clubs te komen, waar veel jongeren bij elkaar waren om een feestje te vieren. Na de snelle toename van besmettingen zijn die weer gesloten, in combinatie met een aantal andere maatregelen. Of dat goed is, durft Bonten nog niet te zeggen. "Het is ontzettend moeilijk om een r-waarde te schatten. Deze week gaan we hopelijk wat meer inzicht krijgen", hoopt hij.

Ongebruikelijk virus

Hoe kunnen zelfs experts constant verrast worden? Dat komt omdat het een ongebruikelijk virus is, zegt Bonten. "Het virus is in een jaar twee keer zo besmettelijk geworden. Dat had weinigen voorzien. Het adagium is dat een virus zich aanpast en minder besmettelijk wordt, dat is waar we toch wel een beetje op rekenden…" Hij zegt keer op keer verrast te zijn door het virus, maar als microbioloog wist hij wel degelijk dat dit zou kunnen gebeuren, zegt hij. "Micro-organismen die infecties veroorzaken, daar kun je regelmatig door verrast worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie