Microbioloog: kinderen verspreiden coronavirus wél

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Microbioloog: kinderen verspreiden coronavirus wél

Kinderen mogen nog altijd met elkaar buiten spelen, maar dat betekent niet dat ze het virus niet kunnen krijgen en over kunnen dragen. Dat zegt arts en microbioloog Alex Friedrich van het UMCG. "Dat zie je aan de Chinese getallen: daar hebben 2000 kinderen het virus gehad", zei hij in Dit is de Dag.

Arts-microbioloog Alex Friedrich over kinderen en corona

Video niet beschikbaar

Op de website van het RIVM staat dat kinderen onder de twaalf zich, onderling, niet aan de anderhalve meter hoeven te houden. Ze lijken, volgens het instituut, weinig bij te dragen aan de verspreiding van het virus.

Friedrich snapt dat wel, zegt hij: "Uit eerdere epidemieën, zoals tubercoluse en het norovirus, blijkt dat kleine kinderen een veel kleiner volume hebben dat ze uitademen en -hoesten. Dan is de waarschijnlijkheid lager dat kinderen het overdragen."

Het RIVM raadt ouders met kinderen terecht ook aan om ouderen, bijvoorbeeld opa's en oma's niet te bezoeken. Dat komt, volgens Friedrich omdat kinderen, ondanks de lagere waarschijnlijkheid, het virus wél over kunnen dragen.

Koorts

Er zit wel verschil tussen kinderen en volwassenen, aldus Friedrich. "Kinderen krijgen minder snel koorts. En ze zijn niet zo vaak in neus en keel positief", zegt hij. Dat is een probleem, want dan vallen ze niet zo op. "Ze vallen dan buiten de casusdefinitie die je voor volwassenen hebt gemaakt", aldus de arts.

In de uitzending praatte Friedrich onder andere over regionale aanpakken van het coronavirus en het mogelijk versoepelen van de maatregelen. Hieronder is dit terug te luisteren.

regionale maatregelen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie