Dit is 'de beste Nederlander'
- Nieuws
- Dit is 'de beste Nederlander'
[KRO-NCRV] De beste Nederlander heeft de benen van een topsporter, de hersenen van een briljante wetenschapper, de handen van een gedreven ondernemer, de oren van een muziekliefhebber én het hart van een weldoener. De Ochtend creëert deze week 'de beste Nederlander' en dit is het resultaat.
De beste Nederlander
Hoe ziet de beste Nederlander eruit? Het is natuurlijk hartstikke fictief, maar wel leuk om over na te denken: stel dat we alle krachten zouden bundelen, van wetenschap tot sport, wat voor een persoon zou daar uitkomen? En is deze Nederlander in één beeld te vangen? De Ochtend gaat op zoek naar dat antwoord deze week. In vijf dagen bespreken we met vijf ambassadeurs de stand van de wetenschap, sport, muziek, de weldoeners en het ondernemerschap. Kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger vangen die zoektocht én het resultaat in een uniek kunstwerk: De Beste Nederlander.
De hersenen: Ben Feringa
Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist voor de Volkskrant, nomineerde Ben Feringa. "Feringa is een briljant chemicus en fantastisch wetenschapsambassadeur", zegt Van Calmthout. "En een terecht Nobelprijswinnaar."
De benen: Max Verstappen
Max Verstappen werd door Barbara Barend genomineerd. "Als je vroeger ergens in de wereld in de taxi stapte en zei dat je uit Nederland kwam, noemde iedereen direct Cruijf. Nu kent heel de wereld Max Verstappen." Dat is de eerste nominatie van Barend. "Hij is ook wel een beetje de nieuwe Cruijf. Hij is ook eigenwijs, zegt wat hij denkt en kan ook tekeer gaan na een wedstrijd. Dat vind ik leuk aan hem."
De handen: Pieter Zwart (Coolblue)
Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van het tijdschrift Quote, nomineerde Pieter Zwart als 'beste ondernemer'. "De focus op de klanttevredenheid is bijzonder aan zijn bedrijf, ook niet typisch Nederlands", zegt Schimmelpenninck. "Ik heb wel eens wat besteld en het is echt opvallend hoe goed je behandeld wordt als klant. Dat maakt de ervaring prettig en daarom komen mensen terug."
De oren: de Golden Earring
Muziekjournalist en ambassadeur Leon Verdonschot nomineerde onder andere de Golden Earring. "Golden Earring staat voor mij voor de diepere geschiedenis van de Nederpop", zegt Verdonschot. "Het is een band die veel succes heeft gehad in het buitenland." In de jaren 80 kwamen er veel nederpopbands op en Verdonschot denkt dat het stimulerend werkt voor andere bands, als er één veel succes boekt. " Golden Earring liet volgens hem zien dat het niet onmogelijk is, wel heel moeilijk, maar niet onmogelijk, om succes te hebben in het buitenland. En zelfs in de Verenigde Staten.
Het hart: Tineke Ceelen (stichting vluchteling)
Ambassadeur voor de weldoeners is Boudewijn Poelmann, mede oprichter van de Postcodeloterij. "Tineke Ceelen gaat op reis en komt terug met verhalen en dan sta je heel dicht bij de mensen die zij heeft bezocht, de vluchtelingen." Poelmann hoop dat Ceelen een eerlijke kans maakt, ondanks dat het thema gevoelig ligt. "We moeten ons daar overheen zetten."