Commandant der strijdkrachten: rol Nederland in oorlog Oekraïne 'nog niet uitgespeeld'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der strijdkrachten: rol Nederland in oorlog Oekraïne 'nog niet uitgespeeld'

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaat nog wel even duren, vreest Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim. En Nederland zal ongetwijfeld nog meer wapens gaan leveren, denkt hij: "We moeten ze blijven ondersteunen, ze kunnen niet zonder ons."

Commandant der Strijdkrachten: generaal Onno Eichelsheim

Nederland leverde samen met Duitsland onder andere al achttien pantserhouwitsers. Deze worden op dit moment gebruikt, hoort de generaal, al kan hij er “niet zoveel over zeggen.” Deze leveranties zullen niet het einde zijn, zegt Eichelsheim. "Oekraïne heeft behoefte aan zware wapens in de strijd, dus we moeten blijven leveren. Zij hebben deze wapens nodig om ‘pariteit’ met de Russische federatie te krijgen", zegt de generaal.

Zwaarder geschut leveren dan pantserhouwitsers gaat Nederland op dit moment niet doen. "Zwaarder dan dat is op dit moment niet beschikbaar", aldus Eichelsheim. Maar in aantallen kunnen we nog wel opschroeven.

Nederland kan wel meer leveren, maar dat heeft consequenties voor onze eigen krijgsmacht. Je moet altijd voldoende middelen in Nederland houden, vindt hij: "Je moet jezelf kunnen verdedigen. Er zijn bedreigingen rondom Europa."

China

Eichelsheim maakt zich ook vooral zorgen over China, bijvoorbeeld als het conflict met Taiwan tot een confrontatie gaat leiden. Toch kunnen we ook wat leren van China: in het land werkt het leger samen met bedrijven. "Ze zorgen er eigenlijk voor dat de kennis en kunde die die bedrijven opdoen, naar Defensie stroomt. Daarmee brengen ze Defensie naar een hoger niveau", vertelt hij.

Bedrijven kunnen veel bijdragen, denkt hij. Defensie kamt momenteel met een personeelstekort en dit kan aangevuld worden met reservisten, die daarnaast een andere baan hebben. "Dat betekent dat ze bij ons leiderschap en discipline leren die ze kunnen inzetten bij dat begrijp, maar dat ik ze af en toe kan inzetten als ik ze nodig heb." Ook op technologisch gebied kunnen bedrijven helpen.

foto: EO

Presentator Hans van der Steeg (r) met Onno Eichelsheim

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie