Diederik Gommers: 'Frustrerend als ik wettelijk een muntje moet opgooien welke patiënt we behandelen en welke niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Frustrerend als ik wettelijk een muntje moet opgooien welke patiënt we behandelen en welke niet'

[EO] Diederik Gommers is gefrustreerd nu het kabinet bij wet gaat verbieden dat ziekenhuizen bij de selectie van patiënten leeftijd een rol laten spelen. "Als bij wet wordt opgelegd dat ik een muntje moet opgooien terwijl ik moet kiezen tussen een twintigjarige en een negentigjarige patiënt dan heb ik daar moeite mee," zegt Gommers in de podcast Virusfeiten.

#9 - Wat wordt ons eigenlijk ingespoten? En wat doet een vaccin in je lichaam? - Virusfeiten

Het kabinet wil ziekenhuizen bij wet verbieden om jongeren voorrang te geven op ouderen bij de toewijzing van een bed op de intensive care. Als er in een uiterst geval te weinig bedden zijn en alle medische argumenten op zijn, moet er volgens het kabinet worden geloot. In de Tweede Kamer is vooralsnog weinig enthousiasme voor de spoedwet waar minister Tamara van Ark voor Medische Zorg aan werkt. Ook Diederik Gommers begrijpt er niks van: "Ik ga voor het eerst het debat in de Tweede Kamer volgen: Ik hoor de argumentatie heel graag waarom het kabinet hiervoor kiest."

Prognose

"Het is heel frustrerend dat er een wet wordt aangepast. Natuurlijk zijn we als artsen niet voor leeftijdsdiscriminatie. Maar leeftijd zegt wel iets over de prognose en hoeveel kans je hebt om te overleven," legt de intensivist in de podcast uit.

"We hebben geen waardeoordeel over ouderen, daar gaat het niet om. Maar ethici zeggen dat ouderen al langer hebben genoten van het leven op deze aarde. Daarom zou je een jongere voor kunnen laten gaan in een uiterst geval. Er zijn altijd medische verschillen", vertelt Gommers. De kans is dus heel onwaarschijnlijk dat deze situatie zich voordoet."

Boos

"We hebben deze discussie in het voorjaar ook al gevoerd," vertelt hij. "Premier Rutte en minister De Jonge werden echt boos toen we het hier over hadden, dus ik wist hoe ze hier instonden. Ik ben gefrustreerd dat ik ze als dokter niet goed genoeg heb kunnen uitleggen hoe het protocol werkt", zegt Gommers. "Bovendien hoor ik bij de uitleg over de vaccinatiestrategie ook steeds leeftijd terugkomen. Daar gaan de ouderen eerst en wordt er dus ook geselecteerd op leeftijd. Ik denk dan: Jongens kom op!"

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie