OMT-lid Andreas Voss: 'Vertraging met vaccins maakt geen verschil'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Andreas Voss: 'Vertraging met vaccins maakt geen verschil'

Nederland is één van de laatste landen van Europa waar het coronavaccin uit wordt gerold. Waar de landen om ons heen dat al vanaf begin volgend jaar doen, wacht Nederland tot 8 januari. Volgens OMT-lid Andreas Voss "maakt dat geen verschil," zo zegt hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Volgens Voss, die ook Hoogleraar Infectiepreventie is, maakten die 8 dagen geen verschil uit. "Het vaccin geven is een lange actie, die tot ver volgend jaar zou duren. Die dagen maken dan ook geen verschil. Als we de eerste waren, was er ook weer kritiek dat we de eerste zijn."

David Ikkersheim, arts en bedrijfskundige bij KPMG, denkt daar anders over. "Voor het individu telt elke dag, dus hoe sneller, hoe beter. Het kost levens als je later begint, gegeven het feit dat het vaccin je bescherming biedt."

19 januari

Afgelopen zomer ging Nederland op 1 juli weer 'open' na een lockdown. Volgens Voss kunnen we uit die periode lessen trekken en moeten we niet verwachten dat dat nu ook weer zo is. "We moeten aan verwachtingsmanagement doen. Het moet duidelijk zijn, we gaan niet op 20 januari weer helemaal open. We moeten met langzame stappen terug."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie