Ernst Kuipers: 'Coronatest moet sneller'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: 'Coronatest moet sneller'

"We moeten sneller testen." Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Dit is de Dag: "Als mensen te lang moeten wachten op de test en dan ook nog op de test uitslag, werk je in de hand dat ze gaan denken: ik ga dat mooi niet doen."

Video niet beschikbaar

Het is volgens Kuipers belangrijk om de testcapaciteit op orde te krijgen. Het duurt nu vaak 48 uur voordat mensen bij een teststraat terecht kunnen en dan nog eens 48 uur voordat ze een uitslag krijgen. Dat is 'lang', vindt Kuipers, die wil dat mensen sneller getest worden en een uitslag krijgen. De IC-voorman hoopt dat mensen dan eerder bereid zijn om zich toch weer te laten testen als ze corona-achtige klachten hebben, maar er is ook een andere reden. "We willen zo gericht mogelijk eventuele acties doen: in de tijd, of op een plek, of in een bepaalde branche. Dat lukt alleen maar goed als we snel genoeg geïnformeerd zijn over een eventuele uitbraak."

Ziekenhuizen

"Het gaat over een grote groep mensen," constateert de Kuipers. "Daarvoor moeten de tests er zijn en de laboratoria de capaciteit hebben. Daar zitten veel beperkende factoren in. Voor de komende maanden wordt het belangrijk het wel op orde te hebben."

Kuipers wil niet alleen naar anderen wijzen maar ziet ook een rol voor de ziekenhuizen zelf weggelegd. "Ziekenhuizen moeten kijken wat in onze mogelijkheid ligt om de testen uit te breiden. Of een groei mogelijk is, hangt af van of we voldoende materiaal hebben."

Najaar

Op dit moment is het aantal geïnfecteerden dat in ziekenhuizen ligt klein. "Maar het kan op enig moment gewoon weer terugkomen. Waar ziekenhuizen nu mee bezig zijn, is om te zorgen dat zij in het najaar meer capaciteit hebben, voor het geval het weer toeneemt." De grootste bottleneck blijft volgens Kuipers het personeel. "Maar waar ik vertrouwen in heb, is wanneer er een piek komt mensen professioneel genoeg zijn om hun schouders eronder te zetten."

Ernst Kuipers blikt terug op beginperiode coronacrisis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie