Wie is de beste weldoener van Nederland?

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de beste weldoener van Nederland?

[KRO-NCRV] De beste Nederlander heeft de benen van een topsporter, de hersenen van een briljante wetenschapper, de handen van een gedreven ondernemer: deze week 'creëren' wij 'm. Welke weldoener zou dan het hart van onze 'de beste Nederlander' moeten zijn? Onze ambassadeur is Boudewijn Poelmann, mede oprichter van de Postcodeloterij. Hij nomineert maar liefst vier weldoeners.

De beste Nederlander

Hoe ziet de beste Nederlander eruit? Het is natuurlijk hartstikke fictief, maar wel leuk om over na te denken: stel dat we alle krachten zouden bundelen, van wetenschap tot sport, wat voor een persoon zou daar uitkomen? En is deze Nederlander in één beeld te vangen? De Ochtend gaat op zoek naar dat antwoord deze week. In vijf dagen bespreken we met vijf ambassadeurs de stand van de wetenschap, sport, muziek, de weldoeners en het ondernemerschap. Kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger vangen die zoektocht én het resultaat in een uniek kunstwerk: De Beste Nederlander.

Dirk Kuyt

Poelmann roemt Kuyt omdat hij zich op een persoonlijke betrokken manier inzet voor kinderen met een beperking, door middel van zijn Kuyt Foundation. "Die foundation zorgt ervoor dat kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking, toch volop mee kunnen doen. Daar organiseert hij activiteiten voor, voornamelijk op sport gebied. Hij heeft het opgezet terwijl hij nog actief speelde en stak daar echt tijd in. Ik vind dat heel groots."

Joop van den Ende

"Van den Ende heeft veel gedaan om cultuur in Nederland te bevorderen", zegt Poelmann. "Hij is één van de cultuur-voorvechters van Nederland. Zowel in zijn werk als met de Van den Ende foundation, samen met zijn vrouw." Van den Ende is ook betrokken bij het blockbuster fonds, dat zich inzet om grote culturele werken naar Nederland te halen. Poelmann vind hem inspirerend. "Hij volgt zijn eigen missie, en hoort zowel bij de elitaire cultuur als bij de volkscultuur."

Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling)

"Tineke Ceelen gaat op reis en komt terug met verhalen en dan sta je heel dicht bij de mensen die zij heeft bezocht, de vluchtelingen." Poelmann hoop dat Ceelen een eerlijke kans maakt, ondanks dat het thema gevoelig ligt. "We moeten ons daar overheen zetten."

Marjan Minnesma (Urgenda)

"Marjan Minnesma is in staat om met haar verhalen en anekdotes de klimaatproblematiek voelbaar te maken", zegt Poelmann. "Ze heeft enorm veel kennis over de problematiek, de gezondheid van de planeet en met name het hele klimaat issue." Minnesma werd bekend door het proces tegen de Nederlandse staat. "Ze slaagt er toch maar mooi in dat de Nederlandse regering de pogingen om het klimaat te verbeteren op moet voeren. Ik vind haar super dapper."

Het hoofd, de benen, de handen en de oren zijn al gemaakt. Kijk op facebook.com/deochtend om het kunstwerk te volgen en stem hieronder op de beste Nederlandse weldoener.

Welke weldoener hoort deel uit te maken van ‘de beste Nederlander?'

Ster advertentie
Ster advertentie