Mondkapjes inslaan tegen coronavirus: overdreven hype of bittere noodzaak?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mondkapjes inslaan tegen coronavirus: overdreven hype of bittere noodzaak?

Het coronavirus is al dagen in het nieuws en dat is ook te merken in de winkels: er is een run ontstaan op mondkapjes. Maar werken ze wel? En is deze hype niet een béétje overdreven? Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters (UMC Groningen) vindt van wel, vertelt hij in Stax&Toine.

"Er is op de eerste plaats helemaal geen virus in Nederland op dit moment, dus wanneer wil je het dragen?", vraagt Niesters zich hardop af. "Wij gebruiken het eigenlijk ook alleen maar als we patiënten behandelen in het ziekenhuis, of in het laboratorium als we onderzoek doen naar materialen van potentiële patiënten. Maar verder heeft het eigenlijk geen zin."

Video niet beschikbaar

Papieren doekjes

Bovendien, zo legt Niesters uit, is het van belang dat je wel een professioneel mondkapje gebruikt. Eentje die de mond helemaal goed afsluit. "Want die papieren doekjes, die je misschien uit het Aziatische straatbeeld kent, dat zijn geen mondkapjes. Dat is meer om je tegen stof en smog te beschermen. Daar komt een virus gewoon doorheen. Dat heeft echt geen enkele zin."

Zelfs professionele mondkapjes hebben niet altijd zin. "Dat is niet vol te houden, de hele dag. Na een paar uur ben je er al moe van, en moet je wisselen van mondkapje."

Paniekzaaien

"Het is gewoon paniek zaaien", verzucht Niesters. "Je moet niet vooruitlopen op dingen die misschien niet eens zullen gebeuren", zegt de microbioloog over het coronavirus. We maken ons in Nederland misschien wel teveel zorgen. "Alle voorbereidingen zijn zo goed als klaar. Het RIVM heeft de draaiboeken klaar, de GGD ook. Ik maak mij geen ernstige zorgen."

Ster advertentie
Ster advertentie