Huisartsen gaan 'verborgen' coronadoden registreren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen gaan 'verborgen' coronadoden registreren

Huisartsen komen met een landelijk systeem om 'verborgen' coronadoden te registreren. Het RIVM meldt alleen het overlijden van mensen die op corona getest zijn. De huisartsenregistratie moet deze cijfers aanvullen, ook met terugwerkende kracht.

Video niet beschikbaar

Bekend is dat de dagelijkse officiële sterftecijfers niet volledig zijn. Het RIVM bevestigt dat er een onderrapportage is van het werkelijke aantal overlijdens, omdat niet iedereen getest wordt. CBS-cijfers over 'oversterfte', de hogere sterfte dan gemiddeld, geven vermoedelijk een beter beeld van het werkelijke aantal overledenen. Ook huisartsen benadrukken al langer dat er meer mensen aan corona overlijden dan in de RIVM-cijfers te zien is.

Mensen bestaan niet in de statistieken

Om die mensen ook een plek in de statistieken te geven, vraagt het zogenoemde Consortium Huisartsgeneeskunde aan Nederlandse huisartsen om al hun kwetsbare en overleden COVID-19-patiënten te registreren via Zorgdomein.nl, een verwijsplatform dat ongeveer 90 procent van de huisartsen gebruikt.

"Wij zien ontzettend veel patiënten thuis en in zorgcentra die klinisch sterk verdacht zijn, maar niet getest worden omdat een ziekenhuisopname niet meer zinvol is", vertelt Jochen Cals, huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde in Nieuws en Co. "Deze mensen bestaan niet in de statistieken."

IC-bedden van de huisarts

Met de registratie willen huisartsen beter zicht krijgen op kwetsbare patiënten die in overleg tussen patiënt en huisarts niet meer naar het ziekenhuis worden gestuurd. Het gaat om patiënten thuis, maar ook in kleinschalige woonzorgcentra waar geen verpleegarts is. "Ik noem dat de IC-bedden van de huisarts. We mogen deze zorg beter laten zien, ook vanwege het keiharde werk door de thuiszorg en het verdriet van de betrokken families."

Vanaf deze week kunnen huisartsen patiënten registreren die niet getest zijn, maar wel ernstig ziek zijn geweest of zijn overleden. Ook kunnen ze de overlijdensgevallen van de afgelopen weken met terugwerkende kracht invoeren. "Elke huisartspraktijk heeft nu een eigen lijstje waarop deze vermoedelijke coronadoden staan."

Huisartsen gaan 'verborgen' coronadoden registreren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie