Deze drie mechanismen veroorzaken mogelijk Long Covid

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze drie mechanismen veroorzaken mogelijk Long Covid

Long Covid kan voor patiënten frustrerend zijn, omdat artsen vaak niet precies de vinger kunnen leggen op wat er nu misgaat in het lichaam. Toch zijn er wel aanwijzingen, vertelt longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC in de podcast Long Covid, de schaduwpandemie.

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Uit longfunctietesten blijkt dat Long Covid-patienten bijna altijd een normale longfunctie hebben. Ook uit CT-scans, MRI-scans van het hart en bloedonderzoeken komt bij het overgrote deel van de patiënten niks bijzonders naar voren, vertelt Hellemons in de podcast. Dit terwijl er toch echt tienduizenden mensen maanden- of zelfs jarenlang klachten kunnen hebben na een corona-infectie.

Drie mechanismen

Toch zijn er in wetenschappelijke tijdschriften wel zaken aangetoond, vertelt de longarts. "Er zijn de afgelopen maanden in rap tempo publicaties uitgekomen in gerenommeerde bladen. Dan heb ik het echt over Nature, Science en Cell", aldus Hellemons.

In grote lijnen gaat het om drie mechanismen die waarschijnlijk een rol spelen: "De eerste is: verregaande immuundisregulatie. Het afweersysteem staat volledig in de alarmstand na Covid”, vertelt de zorgverlener, die overigens ook betrokken is bij een groter onderzoek naar de rol van het immuunsysteem bij Long Covid-patiënten.

Het tweede mechanisme wordt 'virale persistentie' genoemd. "Daar is veel over te doen. Het komt erop neer dat er mogelijk nog levend virus aanwezig is in het lichaam." Waar in het lichaam dat precies zit, weten wetenschappers nog niet.

Het derde mechanisme heeft te maken met het bloed: er is volgens sommige onderzoeken sprake van een verhoogde stollingsneiging, vertelt Hellemons. "Er worden bij mensen met aanhoudende klachten bijvoorbeeld heel kleine micro-stolseltjes gevonden in de bloedbaan. Die vinden we niet met de routinetests zoals we die in het ziekenhuis doen, want het is niet een trombose zoals we die kennen", vertelt de wetenschapper. Deze bloedplaatjes zouden een rol kunnen spelen bij de klachten.


'Groot maatschappelijk probleem'

Merel Hellemons raakte in de eerste coronagolf betrokken bij de coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen. Sindsdien houdt ze zich bezig met de langdurige klachten waarmee deze patiënten te kampen hebben. Naar eigen zeggen heeft de ziekte haar 'vastgegrepen'. "Ik vind het zo’n bijzonder ziektebeeld. Zeker voor de ernstigste groep is het bijzonder invaliderend. Ik vind dit zo’n groot maatschappelijk probleem dat ik me wel hard wil maken voor deze groep."

Hellemons is een longarts, maar dat betekent niet dat Long Covid per sé iets met de longen te maken heeft. Het woord 'long' in de naam 'Long Covid' is een vertaling van het engelse woord 'langdurig'.

Podcast

De eerste twee afleveringen van de podcast zijn te horen in ale podcastapps. Ze zijn ook hieronder te horen.

#1 - Schaduwpandemie - 1. Er is iets aan de hand - Long Covid en de kwakzalverindustrie

#2 - Schaduwpandemie - 2. Er gebeurt iets in het lichaam - Long Covid en de kwakzalverindustrie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie