Lagos: de oprukkende zee

foto: Marcel Dekkerfoto: Marcel Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. Lagos: de oprukkende zee

Door klimaatverandering heeft de kustregio van Lagos op meerdere plaatsen last van zeespiegelstijging. Dat neemt misschien nog wel de meeste dramatische vormen aan in de wijk Ogun Alfa. In de afgelopen decennia is de zee hier zeker een kilometer dichterbij gekomen en heel wat van het dorp inmiddels verwoest. Voor strandtenthouder Taiwo Olarinre is het een drama waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Marcel Dekker vanuit Lagos, Nigeria.

Taiwo Olarinre, strandtenthouder

"Ik verkoop drank aan de lokale bevolking, in flesjes en zakjes. Het is betaalbaar. Het meeste kost nog geen 400 naira (1 euro). Vroeger was het niet alleen de lokale bevolking die hier over de vloer kwam. Toen de zee hier nog verderop lag, was dit een populaire plek voor toeristen. Die tijden zijn voorbij."

"Het is een verschrikking. Toen de zee hier op een dag hard toesloeg ben ik alles kwijtgeraakt: mijn hele strandtent, maar ook mijn man en kinderen. Die zijn met de noorderzon vertrokken, toen ik niet meer voor ze kon zorgen."

"Ik hoop nog steeds dat ik voor mijn verlies wordt gecompenseerd door de overheid, maar de kans daarop is erg klein. Ik vind het onbegrijpelijk; hoe kan de overheid het nou toestaan dat ik hier iedere avond buiten mijn zaakje lig te slapen? Dat ik geen fatsoenlijke slaapplek kan betalen?"

"Maar ik ben niet bang voor de zee. Mijn lot ligt in handen van God. Hij zal me beschermen."

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en luister of kijk hier de reportage:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie