Marion Koopmans baalt van China: 'Het vertrouwen is weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans baalt van China: 'Het vertrouwen is weg'

Viroloog Marion Koopmans baalt ervan dat China niet meer meewerkt aan het onderzoek naar de herkomst van het coronavirus. "Het vertrouwen is weg", zei ze in Dit is de Dag. "Heel jammer, want het bespreekbaar maken van de lab-hypothese is daar uiteindelijk wel gelukt. Nu zie ik het somber in."

Video niet beschikbaar

Toen Koopmans begin dit jaar in Wuhan was om voor de WHO onderzoek te doen, was er nog wel gesprek mogelijk over de zogeheten labtheorie, die ervan uitgaat dat het coronavirus uit een laboratorium in Wuhan is ontsnapt. "We hebben echt reële discussies gehad, inclusief behoorlijk gedetailleerde vragen. Die deur is nu dicht."

Lege handen

Volgens de viroloog van het Erasmus MC is de WHO ook debet aan de ontstane impasse, door publiekelijk te eisen dat er na het eerdere onderzoek nog een vervolgstudie nodig is. "Dit op scherp stellen door de WHO is echt verkeerd gevallen. En nu ben je dus de toegang kwijt. Je mag hopen dat China zelf nog onderzoek doet, maar op afstand is het erg lastig beoordelen."

Koopmans houdt hoop dat er achter de schermen nog iets te repareren valt. "Wat er in een persconferentie gezegd wordt is niet per se wat er achter de schermen gebeurt. Ik vind het jammer dat een politieke discussie een onderwerp wat heel belangrijk is eigenlijk onmogelijk maakt. Op deze manier sta je eigenlijk met lege handen straks."

Situatie Nederland

In het gesprek ging Koopmans ook in op de cijfers van de huidige coronabesmettingen in Nederland. Volgens haar lijken de maatregelen effect te hebben. "Ik zie de parameters teruglopen. Ik maak me een beetje zorgen over de DDoS-aanvallen, omdat ik me dus afvraag of de cijfers wel kloppen? Maar de trend is de goede kant op."

Gesprek met Marion Koopmans

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie