Marathon van Beiroet brengt iedereen samen
- Nieuws
- Marathon van Beiroet brengt iedereen samen
[KRO-NCRV] Beiroet is een stad met ongekende tegenstellingen. Tussen arm en rijk, Ferrari’s rijden moeiteloos langs dakloze vluchtelingen, maar ook tussen de verschillende geloofsgemeenschappen, moslims en christenen. Toch komen al deze mensen één keer per jaar bij elkaar om de marathon van Beiroet te lopen.
Over leven in de stad
In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Martijn Grimmius in Beiroet, Libanon.
May El Khalil, atleet
“In 2001 kreeg ik een ernstig ongeluk. Tijdens een hardlooptraining werd ik geraakt door een minibus. Ik lag totaal in de kreukels. Na een tijd in coma te hebben gelegen, moest ik twee jaar revalideren in het ziekenhuis en onderging ik 36 operaties. Voor mij gebeurde dit ongeluk niet zonder een reden. Hardlopen zat er voor mij niet meer in, maar ik wilde wél graag weer terug naar de hardloopgemeenschap. Ik besloot de wereld naar Libanon te brengen door de eerste Marathon van Beiroet te organiseren.
May El Khalil
Het was bepaald niet makkelijk om de groepen die elkaar 15 jaar geleden nog bevochten, bij elkaar te brengen en om ervoor te zorgen dat ze gebroederlijk samen de marathon zouden lopen. Om dat voor elkaar te krijgen ben ik letterlijk van deur naar deur gegaan en heb met iedereen gesproken. Met de leiders van milities, met politici, de leraren en ouders. Ik spreek niet de taal van een politicus, ik spreek de taal van een sporter. Mijn doel was om mensen met elkaar te verbinden.
Mijn persoonlijke verhaal brak tijdens de gesprekken met de verschillende mensen vaak het ijs. Mensen waren geraakt door mijn verhaal. En als je over vrede praat en op een gelijkwaardige manier met elkaar communiceert, staat iedereen open voor wat je te vertellen hebt.
Inmiddels lopen door alle wijken van Beiroet jaarlijks zo’n 50.000 mensen de marathon. Het is een platform geworden voor iedereen, van alle geloofsovertuigingen. Zelfs voor politici. Ze lopen graag mee om te laten zien dat ze om hun mensen geven en dat ze dicht bij hen staan.
Op de muur in mijn kantoor staat de zin: “Vrede stichten is geen sprint, het is een marathon.” We hebben in Beiroet een lange weg te gaan. Maar ik geloof erin dat we ooit in de stad wonen waarin iedereen verenigd is en waar het vrede is.”
Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en kijk of luister hier alle reportages uit Beiroet.