'Britse variant niet meer tegen te houden; mogelijk hogere vaccinatiegraad nodig'
- Nieuws
- 'Britse variant niet meer tegen te houden; mogelijk hogere vaccinatiegraad nodig'
[EO] De Britse variant van het coronavirus kunnen we niet meer tegenhouden, maar we kunnen het wel proberen te vertragen. Dat zegt viroloog Marion Koopmans in de nieuwste aflevering van Virusfeiten. Koopmans is momenteel betrokken bij het massale testen van inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland, nu daar de Britse coronamutatie rondwaart.
In de podcast vertelt de viroloog van het Erasmus MC uitgebreid over de Britse variant en de keuze om alle inwoners van Lansingerland te gaan testen.
#10 - De Britse variant is niet meer tegen te houden, wel te vertragen - Virusfeiten
Het testen is bedoeld om de Britse variant te remmen, want helemaal uitbannen is moeilijk, stelt Koopmans. "Het is waarschijnlijk niet te stuiten, want het is al her en der elders in Nederland ook al gezien", zegt ze, bijvoorbeeld in Nijmegen en Amsterdam. Die gevallen zijn echter minder wijdverbreid dan in Lansingerland, waardoor massaal testen daar nog niet nodig is.
Met het massale testen, hoopt de GGD de positieve gevallen snel in thuisquarantaine te kunnen plaatsen, waardoor de Britse mutatie in ieder geval niet nog verder verspreidt. "Het gaat om vertragen", zegt Koopmans. "Hopelijk kunnen we het vertragen richting de periode dat we kunnen gaan vaccineren. Hoe langer we dit kunnen vertragen, hoe beter", aldus de viroloog.
De Britse variant is aanzienlijk besmettelijker. "Dat is op allerlei fronten bekeken", vertelt Koopmans. Zo was er een studie naar contactinfecties binnen huishoudens. "Bij het normale coronavirus was dit ongeveer 10 á 11 procent, bij deze nieuwe variant 15 á 16 procent", aldus de hoogleraar. Bovendien dragen mensen een hogere virusload bij zich.
Zuid-Afrikaanse variant
Naast de Britse variant, waart er nu ook een Zuid-Afrikaanse variant rond. Ook deze lijkt besmettelijker. "We zien in Zuid-Afrika dat hij snel andere varianten verdringt", vertelt Koopmans. "We zien hier weer een virus dat sneller lijkt te verspreiden dus we moeten waakzaam zijn."
Het ontstaan van deze mutaties, lijkt te komen door een bepaalde vorm van immuundruk, aldus Koopmans. Dit is een verschijnsel dat zich voordoet in mensen die immuniteit opbouwen, maar wel ziek blijven omdat hun afweer niet sterk genoeg is. De afweer werkt wel, maar "ze hebben niet genoeg immuniteit om het virus de genadeklap te geven. Daardoor komt er een soort selectiedruk op het virus", stelt Koopmans. "Daardoor ontstaan mutaties, want virussen met mutaties kunnen zich handhaven in zo'n patiënt."
Dit gebeurt niet in elke patiënt, benadrukt Koopmans: "Het zijn mensen met immunologische afwijkingen." Deze mensen kunnen maanden of soms zelfs jaren last hebben van dezelfde infectie.
Vaccinatiegraad
De komst van de besmettelijkere mutaties vraagt ook om een hogere vaccinatiegraad. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt bij het 'normale' coronavirus een graad van 70 procent aan, maar deze varianten vragen om meer, denkt Koopmans: "Voor het bereiken van hetzelfde niveau aan groepsimmuniteit, moet je percentage gevaccineerden omhoog. Hoeveel dat gaat zijn, durf ik niet te zeggen, dat kunnen modelleurs uitrekenen."
Virusfeiten
In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.