Tweede Kamerverkiezingen 2023
MAX

Verkiezingshulp voor mensen met licht verstandelijke beperking: 'Ook hun stem telt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingshulp voor mensen met licht verstandelijke beperking: 'Ook hun stem telt'

Hoe zorg je er nou voor dat je op de partij stemt die het meest bij jou aansluit? Met al die partijen op het stembiljet een lastige vraag. En helemaal als je een lichtverstandelijke beperking hebt. Daarom organiseert ProDemos workshops voor deze groep mensen om hier meer duidelijk over te geven, vertelt projectleider Margreet Nieuwstad in Villa VdB. "Eerst gooide ik mijn stempas weg. Nu het proces duidelijker is, denk ik dat ik alsnog wel ga stemmen."

Hulp bij verkiezingen voor lichtverstandelijk beperkten

Tijdens de workshops van 'Stem jij ook' wordt het hele stemproces uitgelegd, vertelt Nieuwstad. "Wat weet je al over politiek? Heb je al wel eens gestemd? Weet je al op welke partij je gaat stemmen? En weet je hoe het moet? En dan gaan we ook oefenen. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben een lichtverstandelijke beperking en we vinden het belangrijk dat zij weten dat ook hun stem telt", legt ze uit.

Drempel

ProDemos organiseert dus workshops, maar geeft ook een krant uit met makkelijk toegankelijke informatie. En er zijn filmpjes en animaties. "Voor de een is stemmen vanzelfsprekend, maar voor anderen is het een grote drempel als je eigenlijk niet weet hoe het stemmen gaat. Wat moet je meenemen? Waar ga je naartoe? En wat gebeurt er met je stem?" legt Nieuwstad uit. En de versplintering in het politieke landschap helpt daar niet bij mee.

Rood potlood

In Dalfsen was er zo'n workshop. Daar kregen mensen met een lichtverstandelijke beperking een uitleg en ze konden er hun vragen stellen. Bovendien was er een mogelijkheid om te proefstemmen. Kevin is erbij en stelt veel vragen. Zo wil hij weten waarom we bijvoorbeeld maar één vakje aankruisen. "Waarom kruisen we niet alles af dat we niet willen?" Karl Kragt, die de workshop namens ProDemos houdt, legt hem uit dat het wel heel veel tijd zou kosten. Maar ook waarom er bijvoorbeeld met een rood potlood gestemd wordt: "Dat is moeilijk uitgummen. Bovendien zie je rood goed op een wit vel met zwarte letters!" Kevin vindt het gedurende de avond steeds interessanter; "Ik vind het fijn dat het in het 'klein' wordt uitgelegd. Het is wel lastig om een goede partij te kiezen."

Alsnog stemmen

Ook Angela is blij met de avond. Normaliter gooit ze de stempas bij het grofvuil, omdat ze geen idee heeft welke partij ze moet kiezen. "Nu wil ik toch weten waar ik precies op stemmen. Het proces is een beetje duidelijker geworden, dus ik denk dat ik alsnog ga stemmen." En dat is precies de bedoeling, legt projectleider Margreet Nieuwstad uit. Veelgehoorde vragen die vaak langskomen in de workshops? "Op wie moet ik nu stemmen? Wat gebeurt er met mijn stem? Komt degene op wie ik gestemd heb ook in de Tweede Kamer?"

Stem jij ook

Wie geïnteresseerd is in meer uitleg over de verkiezingen in duidelijke taal kan kijken op de site 'Stem jij ook'. Hierop staan ook filmpjes van (de meeste) politieke partijen die uitleggen waar ze voor staan en hoe ze denken over thema's in de belevingswereld van mensen met een lichtverstandelijke beperking. En de speciaal gemaakte krant is er ook door te bladeren.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie