Sven op 1
WNL

Leider Vlaamse Christendemocraten Sammy Mahdi: op nationaal niveau asiel willen regelen is apekool

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Leider Vlaamse Christendemocraten Sammy Mahdi: op nationaal niveau asiel willen regelen is apekool

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie in België noemt de poging van het Nederlands kabinet om de gezinshereniging tijdelijk op te schorten "getrommel in de marge". Alleen op Europees niveau kan de instroom worden beperkt. Daarom moet er snel een EU-migratiepact worden gesloten stelt de Vlaamse politicus. "Als je dit probleem niet grondig aanpakt, legt Brussel de rode loper uit voor extreemrechts."

De leider van Vlaamse Christendemocraten noemt de hoge asielinstroom "onhoudbaar". Een groot deel van de mensen die illegaal naar Europa komen zijn volgens de oud-staatssecretaris "gelukzoekers". Madhi: "van alle asielzoekers die zich aanmelden blijkt twee derde geen recht op asiel te hebben."

De Europese buitengrenzen moeten daarom beter worden bewaakt, vindt hij. "Er is niks mis met een hek of muur zolang er toegangspoorten bestaan", benadrukt Madhi.

De voormalig staatssecretaris ziet niks in het vooraf screenen van migranten in derde landen. Door zulke afspraken krijgen Marokko en Tunesië alle mogelijkheid om Europa te chanteren, stelt de politicus. "Als je niet luistert gaat het kraantje weer open en komen mensen weer naar Europa."

'Keihard sanctioneren'

Mahdi pleit voor het "keihard sanctioneren" van derde landen als zij niet meewerken aan de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Volgens de Vlaamse politicus gebeurt dit veel te weinig. "Spanje wil Marokko als belangrijke handelspartner geen straf opleggen." De asielproblemen in Europa kunnen pas worden pas opgelost als EU-lidstaten bereid zijn dezelfde sancties op te leggen, waarschuwt hij.

In Brussel wordt overeenstemming over een gezamenlijk Europees migratiebeleid op zijn vroegst volgend jaar voorjaar verwacht. Volgens politiek leider Mahdi kan het uitblijven van een migratiepact grote maatschappelijke gevolgen hebben. "Migranten worden steeds vaker ingezet als politiek wapen zoals recent aan de Poolse grens gebeurde."

Sammy Mahdi leider van de Vlaamse Christendemocraten (12 januari 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie