Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het is terecht dat de boeren het vertrouwen in de overheid kwijt zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het is terecht dat de boeren het vertrouwen in de overheid kwijt zijn'

Nederlandse boeren hebben hun geloof in de overheid volledig verloren

Van de veehouders zegt slechts 2 procent nog vrij veel vertrouwen te hebben in de overheid, 70 procent heeft geen vertrouwen meer. Dit blijkt uit een enquête onder 981 veehouders uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

‘De veeboeren voelen zich niet gehoord door de overheid, en onbegrepen’, constateert Peter Kanne van I&O Research. Volgens Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie, word er 'steeds minder overgelaten aan het vakmanschap van de boer.’ De boeren hebben het gevoel dat ze al decennia doen wat ze gevraagd wordt; ze innoveren, passen hun bedrijfsvoering aan aan wat er vanuit Den Haag en Brussels wordt gevraagd. Ze ervaren ook dat het nooit genoeg is

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou 68 procent van de veehouders op de BoerBurgerBeweging (BBB) stemmen en daarmee het CDA (4 procent) wegvagen als boerenpartij. CDA-landbouwwoordvoerder Derk Boswijk vindt het gebrek aan vertrouwen van boeren in de politiek schokkend. Wanneer je kijkt naar waar de boeren wel vertrouwen in hebben worden Farmers Defence Force (48 procent) en landbouworganisatie LTO (41 procent) genoemd.

Daarom praten we over de stelling: Het is terecht dat de boeren het vertrouwen in de overheid kwijt zijn

Graag hoor ik van je of jij je als boer gesteund voelt door de overheid. Of dat je je als burger juist zorgen maakt over de instelling van boeren in het behalen van de klimaatdoelen? Wat moet de overheid doen om het vertrouwen van de boeren terug te winnen? Of hebben de boeren misschien een onrealistisch beeld en moeten ze met de tijd meegaan?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie