Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Keti Koti moet een nationale herdenkingsdag worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Keti Koti moet een nationale herdenkingsdag worden'

Vandaag wordt op verschillende plaatsen in Nederland Keti Koti gevierd, om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij in 1863. Eerder deze maand schreven de wethouders van de vier grote steden aan de Tweede Kamer dat Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag moet worden.

Daarna werd een petitie gestart met datzelfde doel; inmiddels is de petitie meer dan 40.000 keer ondertekend en moet de Kamer het burgerinitiatief behandelen. Demissionair premier Rutte ziet vooralsnog niets in een jaarlijkse, nationale herdenking. De VDD wil wel dat 2023 een nationaal herdenkingsjaar wordt, 150 jaar na het einde van de slavernij (tot 1873 moesten vrijgemaakten nog werken voor hun oude meesters).

Ook het CDA vindt meer aandacht voor het slavernijverleden belangrijk, maar zegt ook: 'niet alles hoeft een nationale feestdag te worden’. Wat vind jij? Moet Keti Koti inderdaad een herdenkingsdag voor allen zijn, om zo ook stil te staan bij hedendaags racisme? Of is het misschien wel effectiever om het koloniale verleden steviger te implementeren in het onderwijs?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie