Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: Het opstappen van Kaag geeft hoop voor de nieuwe bestuurscultuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: Het opstappen van Kaag geeft hoop voor de nieuwe bestuurscultuur

Sigrid Kaag is gisteravond opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Na de motie van afkeuring tegen haar als eindverantwoordelijke voor de falende evacuatie in Afghanistan vond ze dat ze haar conclusies moest trekken.

In april zei Kaag bij de motie van afkeuring aan het adres van Mark Rutte, dat zij niet door zou gaan. Het opstappen oogst respect van veel andere partijleiders: Kaag houdt zich aan haar principes, ook als dat haar haar geliefde post als Minister van Buitenlandse Zaken kost.

Maar verantwoordelijkheid valt twee kanten op. Kaag laat een ministerie, dat nog midden in de crisis van Afghanistan zit, stuurloos achter. Juist zij heeft een schat aan ervaring op diplomatiek terrein.

Hoe komt de beslissing van Kaag op jou als kiezer over? Laat zij het goede voorbeeld zien en hoort dit bij haar 'nieuwe bestuurscultuur'? Of heeft Kaag juist tactisch voordeel van deze beslissing en komt het haar in de moeilijke formatie goed uit om zich als morele winnaar te profileren?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie