Stand.nl

Stand.nl: Het Westen moet de Afghanen blijven steunen

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: Het Westen moet de Afghanen blijven steunen

Gisteren vertrok het laatste Nederlandse vliegtuig met evacuees uit Afghanistan. Een pijnlijk moment, zei demissionair minister Kaag daar gisteren over. Na twintig jaar aanwezigheid van westerse troepen in Afghanistan is het land in een paar weken tijd vervallen in chaos. Met de dodelijke aanslagen op het vliegveld als voorlopig dieptepunt.


Ook andere landen zijn gestopt met de evacuaties of zien hun laatste vluchten vandaag vertrekken. Amerikaanse troepen willen per 31 augustus het land uit zijn. Hoewel de VS zeggen er alles aan te blijven doen om westerlingen en Afghaanse bondgenoten het land uit te krijgen.

Intussen staan bij het vliegveld van Kabul nog duizenden wanhopige mensen die proberen Afghanistan te verlaten, zodat ze niet worden overgeleverd aan de macht van de Taliban.

Het voelt alsof we Afghanistan in puin achterlaten. Moeten we na 20 jaar stellen dat alles voor niets is geweest en is het vertrek onvermijdelijk? Of zijn we moreel verplicht om de bevolking van Afghanistan op welke manier dan ook te blijven steunen? Wat kunnen we nog doen voor de bevolking? En hoe moeten we dat doen?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

De uitslag van deze stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie