Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het Rijk moet gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het Rijk moet gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen'

De veiligheidsregio's willen dat de landelijke overheid gemeentes gaat dwingen om vluchtelingen op te vangen. De huidige asielzoekerscentra in Nederland zijn al maanden overbelast: bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn nu dagelijks zo'n 500 tot 700 mensen te veel.

Toch zijn er volgens de voorzitter van veiligheidsregio Groningen gemeenten waar honderden plekken beschikbaar zijn die ze niet beschikbaar stellen.

Daarom is vandaag de stelling: Het Rijk moet gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen.

Wat vind jij? Is het onterecht dat overbelaste gemeenten met de pet rond moeten alsof het alleen hun probleem is, en moet het rijk ingrijpen? Of is het belangrijk dat gemeenten en hun burgers zelf mogen bepalen of zij vluchtelingen willen opnemen? Hoe speelt het in jouw omgeving?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie