Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het moet mensen makkelijker worden gemaakt om een bijstandsuitkering aan te vragen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het moet mensen makkelijker worden gemaakt om een bijstandsuitkering aan te vragen'

Volgens de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid stappen zo'n 170.000 huishoudens niét naar hun gemeente voor een bijstandsuitkering, terwijl ze daar wél recht op hebben. Dat is 35 procent van de totale groep die recht heeft op bijstand.


Sommige 'niet-gebruikers' weten simpelweg niet dat ze recht hebben op de bijstand, maar er is ook een deel die tegen de rompslomp op ziet, of angst heeft voor terugvorderingen. Die angst is niet ongegrond, volgens de Inspectie. Tandenborstels die geteld worden, een te lage waterrekening, een boete voor boodschappengeld: het fraudebeleid is vooralsnog streng, waardoor de focus op rechtmatigheid mensen kan afschrikken.

Moeten gemeenten meer doen om deze ‘niet-gebruikers’ te bereiken? Of moet het mensen ook weer niet té gemakkelijk gemaakt worden en is het goed dat er een drempel is om de bijstand aan te vragen om misbruik te voorkomen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie