Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'De maximale straf voor doodslag moet naar 25 jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'De maximale straf voor doodslag moet naar 25 jaar'

Moet het gat tussen gevangenisstraf voor doodslag en moord kleiner worden? Dat is de vraag die vandaag voorligt in de Tweede Kamer. Nu kan er maximaal 15 jaar worden opgelegd voor doodslag en een Kamermeerderheid wil dat verhogen naar 25 jaar.

Voor moord kan er - naast levenslang - maximaal 30 jaar worden opgelegd. Met de verhoging voor doodslag naar 25 jaar zouden de straffen meer in evenwicht komen. Veel advocaten, maar ook D66 in de Kamer, wijzen erop dat die maximale straf bijna nooit wordt opgelegd dus dat deze verhoging symboolpolitiek is. Van de andere kant pleiten slachtoffers en nabestaanden van geweldsdelicten al langer voor hogere straffen voor doodslag aangezien moord vaak lastig te bewijzen is. Wat weegt voor jou zwaarder?

Stand.nl

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie