Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het vonnis tegen Shell is een goede zaak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het vonnis tegen Shell is een goede zaak'

Het is ‘revolutionair‘ wereldnieuws: Shell is gisteren door de rechter gesommeerd om in 2030 zijn broeikasgassen met 45 procent terug te
brengen ten opzichte van 2019.

Nadat de Nederlandse staat meerdere rechtszaken verloor van Urgenda, is dit een nieuwe overwinning voor de klimaatzaak. Volgens Milieudefensie is Shell het eerste maar zeker niet het laatste bedrijf dat door de rechter op de vingers wordt getikt.

Toch klinkt er ook kritiek: de rechter zou wéér op de stoel van de politiek zijn gaan zitten, en de uitspraak betekent een verslechtering voor de concurrentiepositie van Shell. Volgens critici moeten we vrezen voor banenverlies en vertrekkende bedrijven.

Wat denk jij? Is deze uitspraak een “noodzakelijk goed” om de klimaatdoelstellingen te halen en moeten we hopen op meer van dit soort uitspraken? Of worden bedrijven als Shell te hard aangepakt en zijn we daar uiteindelijk ook zelf de dupe van?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie