Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: In de strijd tegen drugscriminaliteit wordt te weinig naar de gebruikers gekeken

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: In de strijd tegen drugscriminaliteit wordt te weinig naar de gebruikers gekeken

Er worden dagelijks zo'n 40.000 lijntjes cocaïne in zowel Amsterdam als Rotterdam gesnoven. Dat zou uit recent rioolonderzoek blijken stelt de Rotterdamse hoofdcommissaris Fred Westerbeke. Volgens hem groeit de drugshandel gigantisch. Het aantal druggerelateerde schietincidenten groeit al jaren, het Marengo-proces zou er niet zijn zonder drugshandel, en in Utrecht maken ze zich zorgen over 10 á 11-jarige jongetjes die als drugskoerier werken.

Volgens Westerbeke is er de laatste jaren nauwelijks geïnvesteerd in de aanpak van drugscriminaliteit. Maar zonder vraag is er ook geen aanbod. Moeten we niet wat meer gaan kijken naar de gebruikers? Ook mensen die een keer een lijntje in het weekend snuiven houden dit systeem in stand.

Wat vindt u? Komen gebruikers er te gemakkelijk vanaf in de discussie over ondermijnende criminaliteit? Of is drugs 'alleen maar crimineel omdat het verboden is' en moet het daarom gelegaliseerd worden?

Stand.nl

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie