Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het is goed dat de zedenwet wordt aangescherpt'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het is goed dat de zedenwet wordt aangescherpt'

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt deze week met wetsvoorstellen om verkrachters, kindermisbruikers en andere zedendelinquenten harder aan te pakken.

Daarom praten we over de stelling: Het is goed dat de zedenwet wordt aangescherpt.

Iemand kan straks worden veroordeeld voor verkrachting als diegene ’wist of een ernstig vermoeden had’ dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn dan strafverzwarende factoren, maar niet zoals nu een vereiste voor een veroordeling. Vooral door verlaging van ’de ondergrens voor strafbaarheid’ van verkrachting wordt verwacht dat slachtoffers eerder en vaker melding zullen doen van seksueel overschrijdend gedrag.

Experts concluderen dat met een aanscherping van de wet het probleem zeker nog niet is opgelost. Grapperhaus erkent zelf ook dat zijn voorstellen voor een belangrijk deel ’normstellend’ zijn. Is dit de manier om iets te veranderen? Of zijn wetten niet bedoeld om de norm te veranderen?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie