Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Gemeenten moeten harder hun best doen om statushouders te huisvesten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Gemeenten moeten harder hun best doen om statushouders te huisvesten'

Het kabinet wil dat asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) sneller doorstromen naar woningen, maar gemeenten worstelen daarmee. 14.000 statushouders kunnen nu niet weg uit asielzoekerscentra, waardoor deze steeds meer verstopt zitten. Met mensen die op stoelen moeten slapen in Ter Apel tot gevolg.

Het kabinet wil nu dat gemeenten harder hun best doen en een hoger percentage huurwoningen beschikbaar stellen, maar in sommige gemeenten is de wachttijd voor een huurwoning nu al meer dan 8 jaar.

Daarom praat ik vanochtend over de stelling: 'Gemeenten moeten harder hun best doen om statushouders te huisvesten'.

Is het een onmogelijke opgave voor gemeenten om statushouders van onderdak te voorzien omdat de woningen er simpelweg niet zijn? Of zijn er genoeg creatieve oplossingen te bedenken, denk bijvoorbeeld aan leegstaande panden of gastgezinnen. Heb je zelf met deze problematiek te maken? Als woningzoekende of als wethouder bijvoorbeeld?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie