Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Kunst weghalen na klachten gaat te ver'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Kunst weghalen na klachten gaat te ver'

Een schilderij waarop sigaarrokende mannelijke hoogleraren aan een tafel zitten, is vorige week uit een vergaderruimte van de Universiteit Leiden verwijderd. Dit gebeurde nadat er klachten waren binnen gekomen. Het is niet voor het eerst dat kunst wordt weggehaald na klachten.

Op de universiteit in Cambridge werd eerder een schilderij verwijderd waarop een markttafereel te zien is, met dode dieren die te koop werden aangeboden. Een aantal veganistische studenten wilden het schilderij weg hebben. Ook in het Beatrix ziekenhuis werden eerder twee schilderijen verwijderd nadat er klachten waren binnen gekomen. Bezoekers en patiƫnten vonden de doeken, waarop kritiek op het christendom werd geuit, aanstootgevend.

Daarom praat ik over de stelling: Kunst weghalen na klachten gaat te ver.

Moet je je oren laten hangen naar een groepje mensen dat overgevoelig reageert? Of is het terecht dat kunst waar mensen aanstoot aan nemen verwijderd wordt? Erger je jezelf wel eens aan een kustwerk en wat doe je daar dan mee?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie