Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Vanwege spionagegevaar moeten universiteiten alle Chinese promovendi weren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Vanwege spionagegevaar moeten universiteiten alle Chinese promovendi weren'

Nederlandse universiteiten zijn steeds terughoudender met het toelaten van Chinese beurspromovendi. Wanneer promovendi een beurs vanuit de Chinese overheid krijgen (China Scholarship Council-beurs) moeten ze trouw zweren aan de Communistische Partij en na hun PhD minimaal twee jaar terug naar China.

Vorige maand kondigde onderwijsminister Dijkgraaf een onderzoek aan naar de risico's van de beurs voor de kennisveiligheid in Nederland. In totaal promoveren in Nederland zo'n 2000 Chinezen met een CSC-beurs, verspreid over alle universiteiten.

Daarom praat ik over de stelling: Vanwege spionagegevaar moeten universiteiten alle Chinese promovendi weren

Snijden we onszelf hiermee in de vingers en lopen we zo wetenschappelijke kennis mis? Of moeten we het zekere voor het onzekere nemen? China is niet het enige land waarvoor we waakzaam moeten zijn, en moeten we ook kijken naar landen als Iran of Noord-Korea?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie