Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Rijke landen moeten arme landen meer betalen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Rijke landen moeten arme landen meer betalen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken'

Rijke landen dragen veel minder bij aan klimaathulp voor arme landen dan eerder beloofd. Dat stelt Oxfam Novib in een rapport dat vandaag verschenen is.

Daarom praten we over de stelling: Rijke landen moeten arme landen meer betalen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken

Rijke landen zegden dertien jaar geleden toe vanaf 2020 jaarlijks honderd miljard dollar beschikbaar te stellen om de gevolgen van klimaatverandering in arme landen tegen te gaan. Volgens Oxfam worden deze afspraken dus niet nagekomen. Behalve dat het beloofde bedrag bij lange niet gehaald wordt, is een groot deel van de steun geen gift maar een lening.

Maakt belofte schuld en moeten rijkere landen hun afspraken van 13 jaar geleden nakomen of kun je een dergelijke solidariteit niet meer vragen van het Westen in deze veranderde wereld (denk aan de oorlog in Oekraïne en corona)?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie