Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'De rol van slachtoffers in strafzaken wordt te groot'

foto: Anpfoto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'De rol van slachtoffers in strafzaken wordt te groot'

Vandaag willen we het hebben over het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in de rechtszaal. Nu kunnen verdachten nog weigeren om naar de zitting te komen als nabestaanden of slachtoffers het woord voeren. In zware zaken gaat dat veranderen. Is dat een goede ontwikkeling?

We praten erover met de stelling: De rol van slachtoffers in strafzaken wordt te groot

Jarenlang voelden slachtoffers en nabestaanden zich niet gehoord. Daarom is het spreekrecht geïntroduceerd. Maar is er nog voldoende oog voor de rechten van mensen die nog niet veroordeeld zijn? En denk je dat slachtoffers en nabestaanden er altijd baat bij hebben om geconfronteerd te worden met verdachten? Zou je zelf in de rechtszaal spreken? Of heb je dat ooit gedaan?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie