Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het is nu echt tijd voor een gekozen burgemeester'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het is nu echt tijd voor een gekozen burgemeester'

De Raad van Europa is bezorgd over de manier waarop Nederlandse burgemeesters worden benoemd. En dat terwijl de rol van de burgemeesters de laatste jaren politieker en belangrijker geworden is.Daarom praten we over de stelling: 'Het is nu echt tijd voor een gekozen burgemeester'.

In Nederland mag op dit moment iedereen solliciteren naar de functie van burgemeester en commissaris. Gemeenteraden kiezen vervolgens een beoogde burgemeester en de Provinciale Staten kiezen een commissaris. Zij dragen die kandidaat voor aan de koning.

De rol van de burgemeester is steeds politieker en belangrijker geworden. Zo worden vaker op gemeentelijk of provinciaal niveau beslissingen genomen over veiligheid, openbare orde en tijdens de coronacrisis zelfs over grondrechten, zo staat in het rapport. Dat rapport is uitgevoerd door een commissie die de lokale besturen in Europa in de gaten houdt.

Volgens de Raad van Europa is de huidige manier niet democratisch genoeg. Moeten we nu echt overstappen naar verkiezingen voor burgemeesters? Er is al vaker over gepraat, maar het komt er maar niet van. Zou jij graag zelf de burgemeester willen kiezen en waar moet een goede burgervader of moeder aan voldoen wat jou betreft? Of vertrouw je liever op de keuze van de gemeenteraad?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie