Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: De EU moet lidstaten uit de Unie kunnen zetten

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: De EU moet lidstaten uit de Unie kunnen zetten

“Dit was wel heel heftig en indrukwekkend”, zei Rutte na de EU-top over de anti-homowet die afgelopen week in Hongarije is aangenomen. Bijna alle EU-lidstaten toonden gisteravond hun ongenoegen over de wet die verbiedt homoseksualiteit te 'promoten'. Niet alleen de laatste dagen is er kritiek op Hongarije: de EU ligt al jaren overhoop met het land dat de rechtstaat en democratie telkens lijkt te ondermijnen.

De anti-homowet was de druppel: "Als het je niet bevalt, dan is er ook een alternatief: uit de Unie stappen.", aldus Rutte. Maar zolang Hongarije niet zelf besluit uit de EU te stappen, gaat dat niet gebeuren. De Unie kan namelijk zelf niet lidstaten laten vertrekken. Daarmee lijkt de Europese Unie soms een tandeloze tijger: veel woorden over waarden, maar uiteindelijk kunnen landen die grondrechten schenden, gewoon hun gang blijven gaan

Daarom onze stelling: de EU moet lidstaten uit de Unie kunnen zetten.

Wat vind jij? Moet de Europese Unie meer mogelijkheden hebben om landen die de grondrechten schenden aan te pakken? Of moet de soevereiniteit van lidstaten worden bewaakt?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie