Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Huishoudens moeten veel minder elektriciteit verbruiken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Huishoudens moeten veel minder elektriciteit verbruiken'

Het stroomnet is vol. Bij problemen aan het stroomnet denk je waarschijnlijk vooral aan gevolgen voor grote bedrijven, maar als er niet ingegrepen wordt krijgen 1,5 miljoen huishoudens en kleine bedrijven mogelijk te maken met verstoringen van de stroomvoorziening. Er moet dus iets gebeuren.

Er wordt onder andere nagedacht over flexibele nettarieven: stroom duurder maken tijdens piekuren, wanneer iedereen thuiskomt van het werk, de auto aan de lader hangt, de oven aan zet om te koken en lekker tv gaat kijken. Om die prijsprikkel effectief te maken, zijn extreem hoge prijzen nodig, staat in een actieplan dat gister aan de Tweede Kamer gepresenteerd werd. Behalve het duurder maken van stroom kun je ook denken aan gedragsaanpassingen bij huishoudens.

Daarom is de stelling: Huishoudens moeten veel minder elektriciteit verbruiken

Zou jij met gemak minder stroom kunnen gebruiken dan je nu doet? Hou je al rekening met de piekmomenten op het stroomnet en hoe doe je dat? Of moeten we misschien accepteren dat elektriciteit niet altijd vanzelfsprekend is?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie