Stand.nl

'Als je man, vrouw of kind doodgaat zeggen we in Nederland: zoek het maar lekker uit'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je man, vrouw of kind doodgaat zeggen we in Nederland: zoek het maar lekker uit'

Er wordt nu geen onderzoek naar de doodsoorzaak van personen aangeboden door artsen in Nederland, terwijl dit wel zou moeten gebeuren. Dit zegt patholoog Frank van de Goot in Stand.NL op NPO Radio 1.

Bij iedereen onder de 40 jaar moet een arts expliciet aangeven waarom er geen obductie plaatsvindt bij een overledene, denkt Van de Goot. Hij borduurt naar eigen zeggen voort op een advies van de commissie Adema dat eerder dit jaar is gegeven.

Volgens de patholoog wordt bij 98 procent van de overlijdensgevallen die er in Nederland zijn niet gekeken naar de werkelijke doodsoorzaak. "Er wordt vaak een standaard doodsoorzaak aangewezen. Maar als je naar de binnenkant van mensen gaat kijken, dan blijkt bij bijna een kwart van de gevallen dat er iets anders aan de hand was."

Verkeerd beleid

Van de Goot geeft een voorbeeld waarom obductie belangrijk is: "Een man valt neer op de bowlingbaan, hij was 38 jaar. In het ziekenhuis denkt men dat het een hartinfarct is. Ik word gevraagd er naar te kijken, blijkt het open tuberculose te zijn. Dit was anders niet naar buiten gekomen." Nu heerst er een verkeerde norm in Nederland, denkt Van de Goot. "Als je man, vrouw of kind doodgaat zeggen we in Nederland: zoek het maar lekker uit."

Het is volgens de patholoog ook kwalijk dat er beleid wordt gemaakt in Nederland op de grond van onjuiste informatie. "Het aantal zelfdodingen was nog nooit zo hoog, wordt ons verteld. Daar is nu een hele campagne worden opgezet om dit te voorkomen, maar ik weet dat het echte aantal een stuk lager ligt."

Obductie aanvragen

Van de Goot wil duidelijk maken dat obductie vrijwillig is en dat nabestaanden zelf kunnen bepalen of ze de doodsoorzaak willen laten onderzoeken. In een ziekenhuis kost dit 500 tot 700 euro volgens van de Goot. "Iedereen kan een obductie aanvragen bij de eigen huisarts, alleen weten mensen dit niet."

Ster advertentie
Ster advertentie