Spraakmakers
KRO-NCRV

'Armband Marlene Dietrich brengt mogelijk tussen 2.4 en 4.5 miljoen op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Armband Marlene Dietrich brengt mogelijk tussen 2.4 en 4.5 miljoen op'

"De armband van Marlene Dietrich is gemaakt met robijnen en diamanten. Het is een monument van een armband, waarvan er geen tweede is." Dat zegt Jessica Koers, hoofd van de juwelenafdeling van Christie’s bij Spraakmakers. Ze heeft het over een van de topstukken uit de collectie van Anne Eisenhower, die morgen wordt geveild in New York.

De kleindochter van oud-president Dwight D. Eisenhower, was een beroemd verzamelaar en filantroop. Ze overleed afgelopen jaar op 73-jarige leeftijd en als eerbetoon aan haar, veilt haar dochter de juwelen-collectie morgen. Naar schatting zullen sommige stukken miljoenen op gaan leveren.

"De juwelen van Eisenhower zijn bij Christie’s op tour geweest langs verschillende steden", zegt Koers. "Tijdens de kijkdagen in Genève ben ik eventjes in een hoekje gaan zitten, en ik heb ik de armband van Dietrich daar even omgehad. Het is een vrij kleine maat, voor een klein polsje, maar hij is echt stunning." Koers denkt dat het sieraad tussen de 2,5 en 4,5 miljoen dollar op gaat brengen.

Verenigde Staten-correspondent Michiel Vos noemt de datum van de veiling opvallend. Het is namelijk één dag na D-day, de dag waarop de geallieerde troepen in 1944 op de stranden van Normandië landden. Hiermee werd het einde van de Tweede Wereldoorlog ingezet. Deze operatie werd geleid door de toenmalige generaal Eisenhower, die later president werd.

Vrouwelijke ontwerpers

"Anne Eisenhower had een uitzonderlijke smaak, dat zie je ook terug in de collectie die wordt aangeboden", zegt Koers. "Deze collectie is dertig jaar lang verzameld. Het is niet zozeer kwantiteit, maar juist de kwaliteit. Het is opvallend dat Eisenhower voor hele specifieke ontwerpen heeft gekozen, die vaak door vrouwelijk ontwerpers werden gemaakt."

Koers beschrijft ook een aantal kostbare panter- en tijgerstukken van Cartier uit de collectie, die werden ontworpen door de Belgische ontwerpster Jeanne Toussaint. Toussaint werd volgens Koers in 1933 aangesteld in een hoge positie, door juwelier Louis Cartier. Volgens haar was het uitzonderlijk dat een vrouw in die tijd de artistieke leiding had.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie