Sport

Herlings wint als eerste Nederlander wereldtitel MXGP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herlings wint als eerste Nederlander wereldtitel MXGP

[NOS] Jeffrey Herlings is in Assen op oppermachtige wijze voor het eerst wereldkampioen MXGP geworden. Hij is bovendien de eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de motocross ooit.

De 24-jarige Herlings had nog maar vijf punten nodig om bij de MXGP-race in Assen de wereldtitel binnen te halen, maar hij liet er geen twijfel over bestaan en kwam als eerste over de finish in de eerste manche.

Op het TT-circuit van Assen, dat speciaal was omgebouwd voor deze race, was Herlings bij de start echter niet als snelste weg. De Italiaan Antonio Cairoli, die tweede staat in de WK-stand en de grootste concurrent was van Herlings dit seizoen, ging aan de leiding in het eerste rondje, maar na twee bochten had Herlings de achtervolging al ingezet.

Na anderhalf rondje racen gaf Herlings gas. Hij reed de Italiaan voorbij en ging de rest van de eerste manche soeverein aan de leiding. Hij kwam uiteindelijk met ruim 24 seconden voorsprong op Cairoli over de finish als nieuwe wereldkampioen.

Dat Herlings zondag wereldkampioen zou worden, was eigenlijk al zo goed als zeker. Hij won de laatste dertien manches en zaterdag was hij de beste in de kwalificatieheat. Een zestiende plaats in de eerste manche was ook al genoeg voor een Nederlands feest in Assen.

De 24-jarige motorcrosser won dit jaar, in zijn tweede MXGP-seizoen, al vijftien races en eindigde in de 34 manches die hij reed nooit lager dan de derde plek. In de MX2 werd Herlings al drie keer wereldkampioen.

Ster advertentie
Ster advertentie