Sport

Technisch directeur Alberda ziet het Nederlandse volleybalniveau stijgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Technisch directeur Alberda ziet het Nederlandse volleybalniveau stijgen

[NOS] Nog iets meer dan 200 dagen en dan beginnen in Tokio de Olympische Spelen. Volgende week wordt al veel duidelijk over het aantal Nederlandse volleyballers dat daarbij aanwezig is.

Bij kwalificatietoernooien in Apeldoorn en Berlijn kunnen de zaalteams zich plaatsen. Verslaggever Floris van Hoorn blikt vooruit op die kwalificatietoernooien en op het olympisch jaar met de technisch directeur van de volleybalbond, Joop Alberda.

Technisch directeur Joop Alberda over het aankomende volleybaljaar

Alberda is sinds 2018 technisch directeur en ziet het aankomende volleybaljaar met vertrouwen tegemoet. "Als ik naar de training kijk en ik vergelijk dat met de binnenkomst van de ploeg een maand of zeven geleden, dan ik zie aan beide kanten dat het niveau gestegen is", zegt Alberda.

"Het belangrijkste voor mij is om op mijn handen te gaan zitten", stelt Alberda. Hij werd als coach in 1996 olympisch kampioen met de Nederlandse mannen en legt uit dat hij in aanloop naar de Olympische Spelen de begeleiding en training van spelers moet overlaten aan professionele coaches en hun staf.

Masterplan

Alberda vertelt dat ze bij de Nederlandse volleybalbond bezig zijn met een masterplan om volleybal de 'belangrijkste zaalsport' van Nederland te maken. De bond wil de maatschappelijke impact van de sport vergroten.

Zo organiseert het over twee jaar de wk voor vrouwen in Arnhem en probeert het samen met Polen de wereldkampioenschappen voor mannen in 2026 te organiseren.

"We hebben ambities over een aantal jaren en daar passen de Olympische Spelen uitstekend bij. En ik vind dat we met de kwaliteit die we in Nederland hebben, wij een vaste deelnemer moeten zijn op de Olympische Spelen."

Ster advertentie
Ster advertentie