Sport
EONOS

Doorzetter op het ijs

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorzetter op het ijs

Voor de vijfde keer mocht hij zich meten met de allerbeste van Europa. Kunstrijder Thomas Kennes deed mee aan de EK in het Oostenrijkse Graz, maar wist zich opnieuw niet te kwalificeren voor de lange kür. Een teleurstelling, maar toch overheerst er ook wel iets van trots. "Al met al kijk ik terug op een mooie ervaring en ben ik blij dat ik er toch bij was."

De trots op zijn deelname is begrijpelijk want het is niet iedereen gegeven om op het hoogste niveau te mogen kunstrijden. In Langs de Lijn En Omstreken legde Kennes uit dat hij zich elk jaar weer moet bewijzen om daar te kunnen staan. "Je moet technische scores halen bij de ISU (Internationale schaatsbond - red.) om naar die wedstrijden toe te mogen dus ik heb mezelf wel bewezen."

Waar voorheen elk land een startplek kreeg is dat nu anders. "Toen hebben ze wel gemerkt dat het niveau toch niet helemaal is wat het moet zijn dus hebben ze toch iets aangepast en die kwalificatie-eisen moet je wel elk jaar halen."

Op eenzame hoogte in eigen land

Aangestoken door zijn oudere zus begon Thomas al op jonge leeftijd te schaatsen. Zijn voorkeur ging uit naar het ijshockey, maar dat kwam er nooit van ook al riepen trainers tegen hem dat hij daar misschien beter op zijn plek zou zijn. "Ik kom die mensen nog wel eens tegen, na wat ik nu bereikt heb, dat is best wel grappig."

Dat hij schaatste en niet, zoals veel andere jongens, voetbalde of hockey speelde, daar werd niet vreemd van opgekeken. Ook op school niet waar een hechte vriendengroep hem al het nodig was in bescherming nam. "Ik heb het er nooit moeilijk mee gehad, één keer heeft iemand er iets over gezegd maar hij werd meteen aangepakt."

Ster advertentie
Ster advertentie