Sport
NOS

Lavreysen pakt wereldtitel sprint, zilver voor Hoogland

foto: Gettyfoto: Getty
  1. Nieuwschevron right
  2. Lavreysen pakt wereldtitel sprint, zilver voor Hoogland

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft in het Poolse Pruszków de wereldtitel op de sprint veroverd. In een Nederlandse finale was de verliezend finalist van 2017 Jeffrey Hoogland overtuigend de baas.

Lavreysen pakt wereldtitel sprint

Woensdag waren beiden nog ploegmaats, toen Nederland op de Poolse baan zijn wereldtitel op de teamsprint wist te prolongeren. Lavreysen rekende in het individuele toernooi af met Sam Webster, Nathan Hart en Mateusz Rudyk. Tweevoudig Europees kampioen Hoogland klopte Pavel Kelemen, Nicholas Paul en titelhouder Matthew Glaetzer.

In de finale was de 21-jarige Lavreysen in beide heats de vier jaar oudere Hoogland de baas.

Nederland komt daarmee op zes gouden WK-medailles, waarmee de recordscore van vorig jaar in Apeldoorn (vijf keer goud) is overtroffen. De laatste Nederlandse wereldkampioen sprint was Theo Bos, die in 2007 zijn laatste van drie titels veroverde op het koningsnummer.

Nederland grijpt naast medailles op de keirin

Bij de vrouwen is Shanne Braspennincx er in het Poolse Pruszków niet in geslaagd een medaille te veroveren op de keirin. In de finale kwam ze niet verder dan de vijfde plaats. De wereldtitel ging naar Lee Wai Sze uit Hongkong.

De andere Nederlandse deelneemster, Laurine van Riessen, sneuvelde eerder op de dag in de halve finales. Ze won vervolgens wel de troostfinale en eindigde daarmee in het eindklassement als zevende.

Bij het onderdeel keirin worden de renners door een derny, een brommertje, naar hoge snelheid gebracht, waarna er in de laatste rondes wordt gesprint om de zege.

Braspenninckx vijfde op de keirin

Ster advertentie
Ster advertentie