Sport
NOS

'Bijlow overlegt matige cijfers, maar haalt wel schoten uit de kruising'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijlow overlegt matige cijfers, maar haalt wel schoten uit de kruising'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: klopt de bewering van coach Arne Slot dat bijna elke kans die Feyenoord toestaat, tot een tegengoal leidt?

Frouws: "De cijfers zeggen dat Feyenoord het vandaag niet zo lastig had. Maar Slot zei al: de paar kansen die Vitesse kreeg, zagen er gevaarlijk uit. Het is dat ze werden afgevlagd wegens buitenspel."

Volgens de statistieken scoorde Vitesse de treffer uit de enige doelpoging. Dat Vitesse meerdere keren buitenspel stond, verklaart volgens Frouws waarom er maar één officiële doelpoging is genoteerd. "Bijlow heeft goede reddingen verricht. Als dan de vlag omhoog gaat, belandt die redding niet in de boeken."

Onvolledig beeld

De cijfers weergeven volgens de data-analist dus niet het volledige plaatje. Maar toch, vervolgt Frouws, Slot heeft een punt. "NEC kreeg vorige week twee schoten tussen de palen en die vlogen er allebei in. De wedstrijd ervoor ook. Je kunt stellen dat de laatste vier keren dat een tegenstander officieel op het doel van Feyenoord schoot, de bal er steeds in ging. Wel met de kanttekening dat Bijlow matige cijfers overlegt, maar dat hij tegelijkertijd laat zien een bal uit de kruising te kunnen vissen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie