Feyenoord krijgt Ajax niet over de knie in onbeslist voetbalgevecht

2. Feyenoord krijgt Ajax niet over de knie in onbeslist voetbalgevecht

Feyenoord heeft de voorsprong in de eredivisie op regerend landskampioen Ajax niet weten te vergroten. In de Klassieker in De Kuip knokte Ajax zich in de tweede helft terug tot 1-1.

De Amsterdammers behalen dus voor de zesde keer op rij geen overwinning in de competitie. Feyenoord was het betere team in de persoonlijke duels, maar kwam tot te weinig honderd procent kansen om de wedstrijd al vroeg in de tas te hebben.

In de klassieker waren extra veiligheidsmaatregelen genomen. Hoge hekken stonden rondom de tribunes. Bij de opkomst van de spelers ontstaken de supporters een groots vuurwerk. Voorafgaand aan editie 193 van de klassieker kwam er een grote groene rookwolk op de perstribune af, maar de commentatoren konden een paar minuten later toch echt hun werk gaan doen.

Energiek begin Feyenoord

Feyenoord begon energiek aan de wedstrijd. In de eerste helft was het thuisteam de baas over het middenveld. Daar kwamen maar weinig kansen uit. Oud-Ajacied Danilo schoot voor Feyenoord vrij gemakkelijk in de handen van keeper Gerónimo Rulli. Er was paniek achterin bij Ajax toen Jurriën Timber de bal compleet verkeerd raakte. Rulli moest zich tot het uiterste strekken om een eigen doelpunt te voorkomen.

Na 25 minuten meldde Ajax zich ook wat vaker op aanvallende helft. Mohamed Kudus die in de spits de voorkeur kreeg boven Brian Brobbey kopte na een voorzet vanaf links van Calvin Bassey naast. En Timber mikte de bal vanaf de achterlijn op doel, gekeerd door Feyenoord-doelman Justin Bijlow.

Op het moment dat de wedstrijd op kantelen stond, sloeg Feyenoord genadeloos toe. Met buitenkant wreef vond Igor Paixão de bovenhoek na een goede balverovering van Quilindschy Hartman. Illustratief voor de eerste helft van Ajax was de gemiste kans van Francisco Conceição die voor een leeg doel de bal finaal miste. Een doelpunt had niet geteld, omdat de vleugelspits in buitenspelpositie stond. Conceição werd in de tweede helft vervangen door Steven Bergwijn.

Ploeterend Ajax herpakt zich

Het eerste kwartier van de tweede helft ging gelijk op. Beide spitsen hadden een goede kans. Feyenoord had daarna weer het betere van het spel tegen een ploeterend Ajax. De Rotterdammers waren een stuk dreigender en dwongen veel balverlies van de Ajacieden af, maar creëerde weinig kansen.

Ajax kwam er uit het niets beter in. Zo liep verdediger Edson Alvarez in de 69e minuut door het middenveld heen. Hartman haalde de bal voor de doellijn weg. Het volgende moment was er geen houden meer aan voor Feyenoord. Twee spelers stonden vrij, waardoor de bal klaargelegd kon worden voor Davy Klaassen. Mats Wieffer raakte de bal als laatste en tekende voor het eigen doelpunt: 1-1.

Invaller Santiago Giménez had nog de kans om de wedstrijd in Rotterdams voordeel te beslissen, maar keeper Rulli stak daar een stokje voor.

FC Twente profiteert

In de o zo spannende kop van de eredivisie heeft FC Twente gewonnen van FC Utrecht. Vaclav Cerny scoorde in de extra tijd van de eerste helft de eerste goal voor Twente. Virgil Misidjan maakte de tweede. Twente staat nu precies tussen Feyenoord en Ajax in op de derde plaats. Feyenoord gaat op kop met 38 punten, nummer twee PSV heeft er 35, FC Twente 34 en Ajax 33. AZ (33 punten) komt om 16.45 uur nog in actie tegen Fortuna Sittard.