Sport
EONOS

Ook door het kroonjuweel van het tennis gaat een dikke streep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook door het kroonjuweel van het tennis gaat een dikke streep

Voor het eerst in 75 jaar gaat Wimbledon niet door. Het tennistoernooi is het volgende grote evenement dat in 2020 niet doorgaat vanwege het coronavirus. 'Dit gebeurt echt alleen bij hele bijzondere omstandigheden', zegt correspondent Tim de Wit in Langs de Lijn En Omstreken.

Het kroonjuweel van het tennis wordt al sinds 1877 georganiseerd en de enige keren dat er niet is getennist was in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. "Geen enkele economische crisis of sociale onrust hier in Groot-Brittannië kon het tennis tegenhouden, maar dit coronavirus wel", zegt De Wit.

Een kleine schok veroorzaakte het afgelasten van Wimbledon zeker. "Maar de eerste naam waar iedereen gelijk aan moest denken hier, was natuurlijk Roger Federer," zegt De Wit. De 38-jarige Zwitser schreef het toernooi acht keer op en zijn naam en wilde zo graag nog een keer schitteren in Londen.

Luister hieronder naar het gesprek van Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit én oud-Wimbledon winnaar Richard Krajicek:

Het was volgens de organisatie geen optie om Wimbledon naar een ander moment op de kalender te verschuiven. Ook Rosmalen slaat een editie over. Grasbanen zijn immers maar een klein deel van het jaar geschikt om op te spelen. En dat is een flinke domper voor de tennissers.

Richard Krajicek, die als enige Nederlander ooit in 1996 het prestigieuze toernooi op zijn naam wist te schrijven, heeft begrip voor de beslissing. "Het is al eerder gezegd: sport is de belangrijkste bijzaak van het leven. Maar zolang de hoofdzaken niet op orde zijn, de volksgezondheid en dat je gewoon kan leven, moeten die bijzaken op een laag pitje."

Toch hoopt Krajicek nog op een klein wonder. "Het slaat misschien helemaal nergens op en waarschijnlijk denken ze er wel helemaal niet over na. Maar als de US Open wordt afgelast en de problemen in Europa weg zijn, dan zou Wimbledon misschien wel op de plek van de US Open (eind augustus, red.) kunnen."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie