Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Oranje gaat voor spek en bonen meedoen aan het EK'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Oranje gaat voor spek en bonen meedoen aan het EK'

Oranje heeft een reële kans op plaatsing voor het EK van volgend jaar, maar dan nog zijn de vooruitzichten volgens Hugo Borst somber. Want, zo stelt hij: ook zonder geblesseerde basisspelers heeft de ploeg "niets te zoeken tegen de absolute top."

Het Nederlands elftal verloor vrijdagavond 1-2 van Frankrijk, dat zich daardoor definitief heeft geplaatst voor het EK in Duitsland. Een nipte nederlaag voor Oranje, maar de Fransen waren vrijwel de hele wedstrijd dominant. "Ik vond de kritieken erg positief. Persoonlijk vond ik dat Oranje in de eerste helft finaal werd weggespeeld", zegt Hugo Borst. "Ik vind dat ze heel slecht voor de dag zijn gekomen."

Volgens hem waren er slechts twee positieve uitzonderingen: Tijjani Reijnders (voor het eerst in de basis) en Quilindschy Hartman (speelde zijn eerste interland). Marten de Roon was een van de spelers die "zwaar door het ijs" zakten, stelt Borst.

'Oranje heeft niets te zoeken op het EK'

"Ik denk dat het Nederlands elftal niets te zoeken heeft op het EK", vervolgt hij. Geldt dat ook als bondscoach Ronald Koeman over een fitte selectie beschikt? Tegen Frankrijk speelde Oranje door blessures immers met een veredeld B-elftal. Zo was topscorer Memphis Depay (hamstring) afwezig. Borst: "Memphis is al zo lang geblesseerd, dat ik me afvraag of hij ooit nog op niveau gaat terugkomen." Borst is duidelijk: ook als de Nederlandse topspelers terugkeren, heeft het elftal weinig kans tegen toplanden.

Quote

Een keeper met een waanzinnige reactiesnelheid had er meer mee gekund

Hugo Borst over het openingsdoelpunt van Kylian Mbappé

Vrijdagavond viel het eerste Franse doelpunt al na zeven minuten, toen Kylian Mbappé ontsnapte aan de dekking van Lutsharel Geertruida en van dichtbij binnenschoot. Was het schot houdbaar voor Bart Verbruggen, de 21-jarige doelman van Brighton & Hove Albion en één van de debutanten bij Oranje? Het was in ieder geval geen blunder, vertelt Borst. "Maar ik ben Nick Olij gewend. Dat is de man met de snelste handjes. Ik zeg niet dat-ie 'm had gehad, maar een keeper met een waanzinnige reactiesnelheid had er meer mee gekund. De bal kwam recht op Verbruggen af."

Wat vinden de luisteraars?

Via de NPO Radio 1-app kunnen luisteraars hun mening over de stelling delen. Die is voorbarig, schrijft Marie-Christine: "Men gaat ervan uit dat Oranje zich dan kwalificeert. Ik denk dat dit niet gaat lukken." Karin is net zo stellig als Borst en schrijft: "Nederland heeft niks te zoeken op het EK." Evert vindt dat de spelers goed genoeg zijn, maar dat bondscoach Koeman ongeschikt is.

Vooraf sprak Borst grappend de hoop uit op een "vernietigende uitslag" op de stelling. "Dat slechts zes procent het met me eens is." Gelukt? Niet bepaald, onthulde Henry Schut aan het eind van de uitzending. Bijna driekwart (74%) van de luisteraars was het eens met de stelling. Borst: "Nou zeg."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie