Sport
EONOS

Zijn de krachten van Van der Poel onuitputbaar?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de krachten van Van der Poel onuitputbaar?

Voetbal en wielrennen waren de sporten die de afgelopen week domineerden. Ajax zette in de Europa League de eerste stap richting kwartfinales en liep in de eredivisie uit op achtervolger PSV. De Brabanders kwam niet voorbij Feyenoord en moet nog alles op alles zetten om de tweede plaats te behouden. In de Tirreno-Adriatico liet wielrenner Mathieu van der Poel nog een keer zien dat hij een fenomeen is en een parel voor de toekomst.

Het is inmiddels al lang geleden dat PSV een topper in de eredivisie wist te winnen. Ook dit keer lukte het niet tot verrassing van Voetbal International-verslaggever Freek Jansen. "De eerste tien minuten begint PSV zo goed dat je denkt, dit wordt echt de wedstrijd van PSV. En vervolgens is er het doelpunt van Berghuis en dan zie je weer de kwetsbaarheid van PSV." Behalve die kwetsbaarheid hadden de Brabanders ook de pech een sterke keeper in het doel van Feyenoord te vinden. Maar Nick Marsman is niet echt de eerste doelman in Rotterdam. Toch vindt Leo Driessen, commentator bij o.a. ESPN, dat hij bij de club moet blijven. "Hij is dertig jaar, ik zou vragen om een vijfjarig contract. " Driessen, en ook Jansen, denkt dat concurrent Justin Bijlow de eerste keus is en blijft, maar ook kwetsbaar is. "Dus er is alle reden om er in te blijven geloven dat je daar ook nog zelf aan de bak komt."

Video niet beschikbaar

Indrukwekkend was de solo waarin Mathieu van der Poel de vijfde etappe in de Tirreno-Adriatico won. Wieleranalist en -commentator Stef Clement keek er met veel genoegen naar. Vijftig kilometer lang genieten, maar ook in spanning zitten omdat de achtervolgers dichterbij kwamen. Maar hij redde het op het nippertje en was na de finish meer dood dan levend. En dat smijten met zijn krachten baart Clement ook zorgen. "Als je dit soort dingen doet, normale renners moeten dat een keer bekopen. Het zou toch jammer zijn als Mathieu van der Poel het zou moeten bekopen in die belangrijke week van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix." Komend weekend staat de eerste echte klassieker op het programma, Milaan - Sanremo. Opnieuw ligt een gevecht tussen Van der Poel en Wout van Aert op de loer tot groot genoegen van Freek Jansen. "Je hoopt dat je dit elke week ziet. Ook omdat ze de hele winter door hebben gekoerst. Hoeveel hebben ze nog in hun mars?"

Video niet beschikbaar

Deze week staat in het teken van de verkiezingen. Maar voor de sport is daarbij geen plek. De partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's nauwelijks aandacht voor de sport. En dat terwijl juist nu het bewegen zo belangrijk zou kunnen zijn. Het geeft voldoende zorgen. Stef Clement ziet hoe kinderen min of meer worden gedwongen naar binnen te gaan achter de diverse schermpjes. Zelf maakt hij deel uit van een volleybalteam dat gesplitst is in een groep onder en een groep boven 27 jaar. "Dat is wel heel erg raar." Ook Freek Jansen ziet dat dit een probleem is bij sportclubs. "Ik train een amateurclub in Leiden en dan merk je dat je amper kunt trainen. Er is een klein groepje dat mag alles doen, onder 27. En wat boven de 27 is dat moet dan weer apart oefeningen doen." Hij vraagt zich dan ook af hoeveel spelers bij amateurclubs straks zijn afgehaakt omdat ze wat anders zijn gaan doen.

Video niet beschikbaar

Tot slot wordt er nog stil gestan bij de succesvolle week van Ajax. In de competitie en in de Europa League gaat het de Amsterdamse club voor de wind. Maar er was ook een tegenvaller te noteren. De talentvolle spits Bryan Brobbey maakte bekend dat hij na het seizoen naar Leipzig verkast. Ajax-volger Freek Jansen weet hoe zeer de koploper in de eredivisie heeft geprobeerd om de aanvaller te behouden. "Ze zijn er ook echt ziek van. Ze hebben hem in de laatste fase nog een nieuw voorstel gedaan, echt een gigantisch voorstel." volgens de VI-journalist zou het om een bedrag zijn boven het miljoen. Maar na een jaar lang gesteggel met de speler, maar vooral met diens zaakwaarnemer Mino Raiola, loopt Brobbey transfervrij weg uit de Johan Cruijff-ArenA. Niet netjes volgens Jansen. "Dat slaat eigenlijk helemaal nergens op."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie