Sport
EONOS

Sportforum: 'Het is wachten op homoseksueel boegbeeld in de voetballerij'

foto: GETTY IMAGESfoto: GETTY IMAGES
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Het is wachten op homoseksueel boegbeeld in de voetballerij'

Statistisch kon het bijna niet anders, maar nu weten we het zeker: tenminste één speler in de Engelse Premier League is homoseksueel. In een anonieme, open brief heeft de speler aangegeven dat hij homoseksueel is, maar er nog niet aan toe is om er voor zijn coach en medespelers voor uit te komen. In het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken spreken Jeroen Elshoff, Diana Kuip en Luuk Blijboom hun bewondering uit.

"Als iemand niet het leven kan leiden dat hij graag zou willen is dat natuurlijk enorm triest", zegt Diana Kuip. De andere forumleden zijn het met haar eens, al weten ze dat een oplossing niet voor het oprapen ligt.

"Je moet met zijn allen blijven strijden om een veilige sfeer te creëren voor iemand die homoseksueel is en uit de kast zou willen komen. Het is wachten op een boegbeeld, waardoor anderen zich wellicht ook veiliger gaan voelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat dat nu nog niet kan is volgens Luuk Blijboom inherent aan het publiek dat het voetbal aantrekt: "Kijk naar het hockey of zelfs het vrouwenvoetbal, daar is het totaal geen probleem. Misschien moeten de bonden en clubs het voortouw nemen om die veiligheid te creëren."

"De KNVB doet dat in Nederland gelukkig al", zegt Kuip. "Ze voeren met een eigen boot mee in de Gay Pride, dat is het signaal dat je af moet geven." Zolang er nog geen voetballer is die openlijk homoseksueel durft te zijn, moet je voor een speler zoals in Engeland bewondering hebben, vindt Elshoff. "Het is kennelijk een lang proces, alle stapjes helpen daarbij."

Luister hier het hele Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken terug:

'Het is wachten op een homoseksueel boegbeeld in de voetballerij'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie